Et kig på de første etaper i Tourspillet og intro til bjergene

Først og fremmest vil jeg sige tak for al den feedback, jeg har fået på mit første indlæg. Jeg har fået en masse input til, hvordan jeg kan forbedre min metode og mine anbefalinger. Vigtigst af alt har indlægget ansporet en masse god debat om Tourspillet og de taktiske overvejelser, vi som managers går rundt og bakser med. Det synes jeg er intet mindre end fantastisk og vil endnu engang opfordre til, at i skriver kommentarer til artiklen her og fører debatten videre på twitter, hvor jeg er at finde som @BigHomieFF og pipper dagligt under touren. I denne artikel vil jeg ikke komme med deciderede hele holdanbefalinger, da vi alle har forskellig værdi på vores hold, men komme med input til taktiske overvejelser og anbefalinger af enkelte ryttere til bjergetaperne.

Endnu en gang starter vi kort og godt med mine vigtigste tips i punktform, så du hurtigt kan få et overblik:

 • Pas på med at jagte gårsdagens vinder – der vil altid opstå afvigelser i resultaterne på etaperne i forhold til odds, anbefalinger og ekspertvurderinger. Pas på med at korrigere for meget. Vælg dine favoritryttere og hold dem på holdet over samme type af etaper med mindre der sker noget markant.
 • Gå efter etapebonus på sprintetaperne – den bedste taktik er at tage 2 af de dyre sprintere i form af Kittel, Greipel, Cavendish og Sagan og fylde op med Coquard, Groenewegen, Theuns, Laporte, Enger og McLay for et kunne få så mange ryttere i top 15 som muligt. Taktikken med 3 dyre sprintere + billige holdkammerater har vist sig at være for usikker.
 • Klassementsryttere sikrer dig mod minus i bjergene – fyld op med så mange klassementsryttere som muligt. Start med Froome eller Quintana på holdet så hurtigt som muligt alt efter, hvem du tror på. Derefter ligner Bardet og Pinot god værdi sammen med Kelderman, Meintjes og Pauwels.

De første seks etaper er overstået og er et smukt bevis på den varians, som vi oplever i touren og dens tilhørende managerspil. Cavendish er overraskende stærk i årets tour og tager fusen på mange af os på de første etaper og  Sagan har været en af de sikre tendenser i toppen. Hvis man har satset udelukkende på at ramme vinderen i mange af disse etaper, vil man være blevet straffet (som mig), da de ikke engang er gået i top 3. Her er en oversigt over de seks første etapers favoritter og deres placering:

Etape Favorit Vinder Favorits placering
1. etape Kittel Cavendish 2
2. etape Sagan Sagan 1
3. etape Kittel Cavendish 7
4. etape Greipel Kittel 18
5. etape Alaphilippe Van Avermaet 7
6. etape Kittel Cavendish 2

Det spændende her er at se på, hvad det kan lære os. Hvis vi starter med at opdele etaperne i to kategorier – de flade etaper (1., 3., 4. og 6. etape) og bakkeetaperne (2. og 5. etape) kan vi nærstudere nogle tendenser i disse, som kan hjælpe os fremadrettet. Særligt det taktiske aspekt i antallet af udskiftninger har vist sig at være ekstremt vigtigt.

De flade etaper

Hvis vi ser på 3. og 4. etape, hvor der var 2 sprinteretaper i træk, er det interessant at se nærmere på, om det kan betale sig at skifte ud mellem to ens etaper. Bevares der er forskel på opløbet, men i sidste ende er der tale om to oplagte sprinteretaper. Mange gik over til en konstellation af Sagan + Kittel/Greipel eller ligefrem alle tre i samme opstilling.

Placering 3. etape 4. etape
1 Cavendish Kittel
2 Greipel Coquard
3 Coquard Sagan
4 Sagan Groenewegen
5 Theuns Kristoff
6 Enger Enger
7 Kittel McLay
8 Laporte Cavendish
9 McLay Dumoulin
10 Groenewegen Gerrans
11 Kristoff Theuns
12 Matthews Vanmarcke
13 Degenkolb Craddock
14 Cimolai Matthews
15 Alaphilippe Alaphilippe

Den bedste taktik viser sig at være, at tage 2 af de dyre sprintere i form af Kittel/Greipel/Cavendish og Sagan og fylde op med Coquard, Groenewegen, Theuns, Laporte, Enger og McLay for et kunne få så mange ryttere i top 15 som muligt. Taktikken med 3 dyre sprintere + billige holdkammerater har vist sig at være for usikker. Du kan godt benytte en enkelt eller max 2 holdkammerater, men det er altså en usikker taktik, hvis du ryger op over en enkelt. Den læring kan vi tage med videre til bjergene – skyd med alt hvad du har efter top 15!

Den førende manager efter 4. etape var KimB med Bike like Mike og han havde valgt at satse på et hold med Kittel og Sagan som de dyre ryttere fulgt op med “the usual suspects” af top 15 kandidater. Derudover benyttede han Henderson som gardering for Greipel i form af potentiel holdbonus. Den rigtige genistreg lå i at beholde Alaphilippe på holdet efter 2. etape og satse på det samme hold over de to etaper.

Runde 3 og 4 af den førende efter runde 4

For det første opstår der en smuk managermagi (ja det er et ord, jeg lige har opfundet), da Alaphilippe netop kører sig i top 15 på hver etape og giver individuelle point OG bidrager til holdbonus – smukt! Derudover holder han det samme hold henover de to etaper og undgår dermed transfergebyr samt fejlen at fjerne Kittel efter 3. etape baseret på en overkorregering. Det er ganske enkelt kernen i min observation – vælg dine favoritryttere og hold dem på holdet over samme type af etaper, med mindre der sker noget markant. Ellers ender du med at jagte vinderen baseret på data fra i går og det er langtfra en sikker indikator for, hvad der sker i dag. De managers der blev straffet hårdest – “de” inkluderer i dette tilfælde også mig – var dem, der for det første valgte at køre med Sagan og to af Kittel/Greipel/Cavendish, da det fjernede muligheden for otte ryttere i top 15 samt pillede Kittel af holdet efter 3. etape.

Bakkeetaperne

På 2. etape så vi hvor stærk Sagan egentlig er som all-round afslutter – særligt i det perspektiv, at man kan holde ham på holdet i både bakket terræn og de helt flade etaper. Han har efter de første 6 etaper leveret en samlet vækst på 1,885 mio., hvilket er 203.000 mere end Cavendish, som har været den næstmest produktive rytter med hele 3 etapesejre. Han har med andre ord været uundgåelig og uimodståelig.

Forskellen på 2. etape og 5. etape er åbenlyst, at et udbrud kører hjem på 5. etape. Det giver en rigtig giftig runde, hvor mange hold går i negativ vækst. Desuden er det ikke helt klart, hvorvidt man skal skifte hele sit hold på en etape som 5. da den er behæftet med stor usikkerhed og etapen dagen efter tilbage i sprinternes terræn. Det er jo klart, at den usikkerhed bør vi som managers drage fordel af, hvis vi formår at benytte den rigtige information og fordele risikoen ud på vores portefølje af hold. Den øvelse lykkedes for mig på 5. etape, hvor jeg havde Van Avermaet på 60% af mine hold. Du skal som manager identificere de ryttere, som du mener har størst chance for at vinde etapen og fordele dem på dine hold ud fra en chancevurdering for den enkelte rytter. Van Avermaet er for mig en rytter, der ligger lige efter Sagan, Alaphilippe og Valverde på de bakkede etaper, hvorfor han  finder plads på en del af mine hold. Sagan og Alaphilippe er på begge etaper eksempelvis på alle mine hold.

Rent taktisk ligger der en del overvejelser bag, hvor mange ryttere man bør skifte ind på en bakkeetape, der ligger mellem to sprinteretaper. I al almindelighed er en sprinteretape det mest forudsigelige vi kan komme i nærheden af i forhold til top 15. Derfor giver det mening at lade ryttere som Enger, Theuns, Laporte og McLay blive på holdet selvom de giver minus. Der er simpelthen for stor risiko for at den indskiftede rytter ikke leverer noget som helst og man efterlades med et minus og transfergebyr oveni. Jeg er dog fortaler for, at du tager et enkelt skud på en lykkerider. Her er de Gendt er et smukt eksempel fra 5. etape.

Intro til bjergene

Nu rammer vi bjergene og det helt store spørgsmål er, hvornår favoritterne begynder at røre på sig. den mest sikre løsning er at benytte klassementsrytterne, da de sikrer dig mod tidstab og minuspoint. Det er usikkert, hvorvidt der kører et udbrud hjem på 7. og 8. etape og i hvor høj grad favoritterne lukker op for posen. I min optik er det i alle tilfælde bedst at følge opskriften – fyld op med så mange klassementsryttere som muligt. I den forbindelse har jeg listet dem, jeg mener klassificeres som klassementsryttere og deres priser efter 6. etape (i en semi-sorteret rækkefølge efter potentiale):

 • Froome (Sky; 12,498 mio.)
 • Quintana (Movistar; 11,736 mio.)
 • Contador (Tinkoff; 11,165 mio.)
 • Aru (Astana; 9,075 mio.)
 • Bardet (AG2R; 7,527 mio.)
 • Pinot (FDJ; 6,975 mio.)
 • Van Garderen (BMC; 8,176 mio.)
 • Rolland (Cannondale; 7,193 mio.)
 • Barguil (Giant; 6,366 mio.)
 • Kelderman (LottoNL; 5,617 mio.)
 • Mollema (Trek; 7,084 mio.)
 • Rodriguez (Katusha; 9,313 mio.)
 • Meintjes (Lampre; 3,975 mio.)
 • Pauwels (Dimension; 3,809 mio.)

Det er min anbefaling at få Froome eller Quintana på holdet så hurtigt som muligt alt efter, hvem du tror på. Derefter ligner Bardet og Pinot god værdi sammen med Kelderman, Meintjes og Pauwels. Og lige under dem er der 6 usikre klassementsryttere, som ligesåvel kan ryge ud af klassmentet, når vi rammer de højeste tinder:

 • Porte (BMC; 8,140 mio.)
 • Yates (Orica; 5,150 mio.)
 • Thomas (Sky; 6,975 mio.)
 • Frank (IAM; 4,975 mio.)
 • D Martin (Etixx; 8,100 mio.)
 • Sepulveda (Fortuneo; 3,990 mio.)

Yates har indtil videre set rigtig godt ud, men han fastholder, at hans mål er en etapesejr. I samme interview siger han dog også, at han ikke har tænkt sig at tabe tid med vilje for at få lov til at køre i udbrud senere. Derfor ser han ud til at give god værdi. Hvis du får brug for at fylde de sidste pladser op på dit hold med et par lykkeriddere er her et par bud, som jeg dog fraskriver mig alt ansvar fra:

 • Rui Costa (Lampre; 6,935 mio.)
 • Cummings (Dimension; 4,590 mio.)
 • de Gendt (Lotto; 4,408 mio.)
 • Zakarin (Katusha; 5,930 mio.)
 • Bennet (LottoNL; 2,870 mio.)
 • Oksen fra Hammel aka. Chris Anker (Fortuneo; 3,435 mio.)

Til sidst er der bare at sige god vind i bjergene! jeg vender tilbage med et nyt indlæg inden 13. etape, hvor feltet rammer årets første enkeltstart.